SİVAS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“Yaşayan Türkçe tercihimizdir”

“Yaşayan Türkçe tercihimizdir”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) Sivas’ta düzenlenen 2’inci İstişare Toplantısı’na katıldı. Sıcak Çermik Kaplıcasında gerçekleştirilen programa Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, il protokolünün önde gelen isimleri, dernek üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

TDED Sivas Şube Başkanı Alper Duran’ın açış konuşması ile başlayan programda daha sonra dernek faaliyetlerini içeren tanıtım filmi gösterime sunuldu. Tanıtım filminin ardından Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve Sivas Valisi Davut Gül, kısa birer selamlama konuşması yaptı. Daha sonra konuşan TDED Genel Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili Ekrem Erdem, Türkçenin önemine vurgu yaptı.

“YAŞAYAN TÜRKÇE TERCİHİMİZDİR”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise konuşmasında dilin önemine değindi. İnsanın gönlünden geçeni dili ile dışa yansıttığını belirten Bakan Yılmaz, “Dolayısıyla da gönlü temiz tutmak lazım ki dilden iyi çıksın.” Dedi. Bazen yabancı kelimelerin yerine Türkçe kelimelerin kullanılması yönünde girişimler olduğunu ancak milletin benimsemediğini belirten Bakan Yılmaz, zorlayarak bunun olmayacağının altını çizdi.

Bakan Yılmaz; “Yaşayan Türkçe tercihimizdir. Yaşayan Türkçe için de Farsça da, Arapça da olur, batıdan gelen dil de olur. Ama zorlayarak değil gönülden geldiği gibi. Türkçe bu oldu, bunun yerine bu kullanılsın dediğimiz halde millet tercih etmedi. Türk Dil Kurumu, birçok yabancı kelime karşılığında ‘şunu kullansak iyi olur’ dedi. Halkın gözü terazidir diyoruz ya, eğer millet tuttuysa işte o Türkçedir. Eğer millet tutmadıysa ne yaparsanız yapın olmaz. Dolayısıyla yaşayan Türkçeyi tercih ediyoruz. Dil çok önemli. Gönlündekini dışarı aktaracaksın. Gönülde ne varsa dışarıya aktarılan da odur. O nedenle bazen dil yarası, bazen de gönül yarası demişler. Dolayısıyla da gönlü temiz tutmak lazım ki dilden iyi çıksın.” Dedi.

“OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINA ALACAĞIZ”

Konuşmasında eğitim alanında gerçekleştirilen bazı çalışmalara da değinen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, derslik ve öğretmen ihtiyacını karşılamak için çalışma yapıldığını belirtti. İkili eğitimin sona erdirilmesi, mesleki eğitim konusundaki çalışmalar ve yabancı dil eğitimi gibi konulara da değinen Bakan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacağız. 19 bin derslik, 20 bin öğretmene ihtiyacımız var. İnşallah bunu sağlayacağız. Derslik yoksa kitap yoksa ders olabilir ama öğretmen yoksa ders olmaz. Dersin varlığı öğretmene bağlı. Dolayısıyla öğretmen bu işin kilit noktası…  Yüzde 45 düzeyinde ikili eğitim var. İnşallah ikili eğitimi de kaldırıp, 2019’un sonuna kadar tekli eğitime geçeceğiz. Ortaokul birinci sınıftaki İngilizce ders saatini artıracağız. Bin 300, bin 400 saat arasında yabancı dil dersi vermeye çalışıyoruz. İnşallah, ülkemizin ekonomisiyle ihtiyaçlarımızı orta bir noktada buluşturduğumuzda önümüzdeki yıldan itibaren pilot illerden başlayarak bu uygulamaya da başlayacağız.

Mesleki eğitimi memleket meselesi olarak görüyoruz. Mesleki eğitimde yüzde 60’ı yakalamak istiyoruz. Bursa’da bu oran yüzde 61, bazı illerimizde bu oran yakalanmış durumda. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alacağız. Çıraklık stajını, iş başı eğitimi yapan için asgari ücretin yüzde 30’u kadar ücret verilecek ve bu ücretin 3’te ikisini de devlet olarak biz ödeyeceğiz. Yine staj eğitimi ve beceri eğitimi döneminde sağlık sigortasını yine devlet karşılayacak. Bitiren kişiye teknisyen belgesi vereceğiz. İş yeri açanı da mali yönden destekleyeceğiz.”

Konuşmasının sonunda Türkiye’nin yarınının bugünden daha iyi olacağına vurgu yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz; “Ama bunun için mutlaka ve mutlaka birliğimizi ve beraberliğimizi artırmamız lazım. Birliğimizi, beraberliğimizi devam ettirdiğimiz sürece, kardeşliğimizi pekiştirdikçe inşallah 21. yüzyıl Türkiye’nin yüzyılı olacaktır." Şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz, konuşmasının ardından, katılımcılarla hatıra fotoğraf çektirdikten sonra programdan ayrıldı.

BAKAN YILMAZ BURUCİYE ŞİİR AKŞAMLARI PROGRAMINA KATILDI

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, kentteki temaslarının ardından Sivas Belediyesi ve TDED tarafından düzenlenen “Onuncu Buruciye Şiir Akşamları” programına katıldı. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda Bakan Yılmaz’a, Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy ve il protokolünün önde gelen isimleri eşlik etti. Katılımın yoğun olduğu programa konuk olan şairler program için seçtikleri şiirleri seslendirdi. Programın sonunda TDED tarafından Bakan Yılmaz ve katılımcılara çeşitli hediyeler takdim edildi.

Burada kısa bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Sivas’ın böyle bir programa ev sahipliği yapmasının çok önemli olduğunu belirten Bakan Yılmaz; “Sivas şairler kentidir. Eğer Sivas’ı alırsanız Türkiye’den inanın Türkiye çok fakir kalır. Âşık Veyselsiz, Pir Sultan Abdalsız bir Türkiye çok fakir kalır.” Dedi. Bakan Yılmaz, daha sonra il protokolü, TDED üyeleri ve il içi ve il dışından gelen şair konuklarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

06-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-2016

06-11-2016
06-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-201606-11-2016

 

Kadı Burhanettin Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı No 17 SİVAS / Merkez - Tel 0346 280 58 00 0346 280 59 00 / Belgegeçer 0346 280 59 48

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.