SİVAS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı mesleki eğitim hamlesi kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğümüz toplantı salonunda Mesleki ve Teknik Eğitim Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı mesleki eğitim hamlesi kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğümüz toplantı salonunda Mesleki ve Teknik Eğitim Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı mesleki eğitim hamlesi kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğümüz toplantı salonunda Mesleki ve Teknik Eğitim Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, Milli Eğitim Şube Müdürümüz Malik Erdoğan, Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Yüksel Eğertaş, Sivas Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nevzat Öztürk, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Duman ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Özfidan katıldı.

Toplantı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 81 ile gönderilen Mesleki Eğitim tanıtım filmi ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün Sivas’ta mesleki eğitimi tanıtmaya yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların yer aldığı video gösterimi ile başladı.

Toplantıda konuşan Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, “Milli Eğitim Bakanlığımız son yıllarda mesleki eğitime çok büyük önem vermektedir. Bakanlığımız bu kapsamda 81 ilde Mesleki Eğitim Hamlesi başlatıyor. Mesleki eğitim zaten var ama malum olduğu üzere bununla ilgili bazı düzenlemeler gerçekleştirildi.

Mesleki ve Teknik Eğitim, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsurlarından birisi olarak görülmektedir. 65. Hükümet döneminde de bu çalışmalar biraz daha hızlandırılmıştır. Mesleki ve Teknik Eğitim, ülkemizin gelişimi açısından çok büyük önem arz etmektedir. Özellikle de şehrimiz için büyük bir önemi vardır. Çünkü kadim şehir Sivas’ımız coğrafi konum itibariyle ülkemizin önemli sanayi kuruluşlarının kavşak noktasında noktasındadır. Sanayi yatırımlarında 4. Teşvik bölgesinde olan ilimiz pek çok yatırımcının dikkatini çekmekte ve her geçen gün şehrimizde yeni sanayi tesisleri kurulmaktadır. Bize düşen görev ise sanayi tesislerinin bel kemiği olan kalifiye eleman ihtiyacını mesleki ve teknik okullar maharetiyle karşılamaktır.” Dedi.

“ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ”

Sivas’ın mesleki ve teknik eğitim alanında ülke ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Altınsoy, bu oranı gelecek eğitim-öğretim döneminde daha da yukarıya çıkarmanın gayreti içerisinde olunacağını söyledi.

Altınsoy; “Bugün itibariyle ilimizde; 23 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 16 Çok Programlı Lise, eski adı çıraklık eğitim merkezi olan; 2 Mesleki Eğitim Merkezi olmak üzere 41 okul/kurum ile eğitim çalışmalarını sürdürmekteyiz. Geçen sene almış olduğumuz önlemler sayesinde ilimizdeki mesleki ve teknik eğitim oranı Türkiye ortalamasının 1,5 puan daha üzerine çıkmış bulunmaktadır.  Bu sene yeni yaptığımız düzenlemelerle normal Anadolu Liselerinde kontenjanlar düşürülerek çocuklarımızın meslek liselerine yönlendirilmesi sağlanmıştır. İnşallah önümüzdeki dönem ilimizde almış olduğumuz tedbirler sayesinde mesleki ve teknik eğitim oranı daha çok artacaktır. Türkiye ortalaması mesleki ve teknik eğitimde yüzde 44-45 civarında. Şunda biz aldığımız tedbirlerle bunu yüzde 47’ye çıkarmış durumdayız. Belki önümüzdeki eğitim-öğretim yılında bu; yüzde 50 civarında çıkacaktır. Bakanlığımız buradaki hedefi ise ülkemizde mesleki ve teknik eğitim oranını yüzde 60’ı çıkartmaktır. Bizde buna yaklaşmış oluyoruz.” Dedi.

“ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİK”

Daha sonra, mesleki ve teknik eğitim alanında Sivas’ta kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerçekleştirilen çalışmalara hakkında bilgi verdi.

Altınsoy; “İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak; Bu öğretim yılında Okul-Sektör ve Eğitim İşbirliği Kapsamında; Cumhuriyet Üniversitesi, TÜDEMSAŞ, ESTAŞ, Sivas Belediyesi ve12 farklı Kurum Müdürlüğü ile iş birliği protokolü imzaladık.

20 Farklı ilde bulunan Raylı Sistemler Teknolojileri Alanı Meslek Liselerinin katıldığımı ile Raylı Sistemler Teknolojisi Çalıştayı gerçekleştirdik. Farklı tarihlerde 7 defa Okul- Sektör İşbirliği Toplantıları gerçekleştirdik. Meslek Liselerimiz tarafından Ortaokul 8.sınıf öğrencilerine yönelik Nisan ayından buyana okul ve kurum ziyaretleri yapılarak Alan ve Okul Tanıtımın Çalışmaları gerçekleştirildi. Konya’da gerçekleştirilen 11.Uluslararası Robot Yarışmasına 7 farklı kategoride toplam 30 öğrencimiz ve danışman öğretmenlerimizle katıldık ve bu yarışmada okullarımız Türkiye 7’nciliğini elde ettiler.

2017 TEOG Tercih Danışmanlığı / Yönlendirme / Bilgilendirme Toplantısını gerçekleştirdik. Ayrıca il merkezindeki ortaokul müdürleri, Tercih Danışmanlığı yapan Müdür Yardımcıları ile Rehber Öğretmenlere yönelik Halk Eğitim Merkezinde il müdürlüğümüzce Bilgilendirme/yönlendirme çalışmaları kapsamında 8.sınıf öğrenci ve velilerine yönelik olarak program düzenlenmiş ve el broşürlerinin öğrenci ve velilere dağıtımı yapılmıştır.

İl / İlçe milli eğitim müdürlüklerince, belediyelerce ve sivil toplum kuruluşlarınca bez afişlerin yerleşim yerlerinde uygun bulunan yerlere ve bilbord afişlerinin ilan panolarına asılması sağlanarak Mesleki Eğitim Merkezlerinin Tanıtımı ( Dr. Sadık Ahmet Mesleki Eğitim Merkezi) tanıtımı yapılmıştır. 

Bu kapsamda hazırlanan Kamu spotunun il / ilçe müdürlüklerinin, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumların web sayfaları ile uygun bulunan diğer ortamlarda yayınlanması sağlanmıştır.

Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Sivas Ticaret Sanayi Odasına bağlı üye işyerlerinde çalışanların mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okul ve kurumlara yönlendirilmesi için bilgilendirme ziyaretleri yapılmıştır. Bununla birlikte Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile  Sivas Ticaret Sanayi Odasının resmi web sayfalarında Çıraklık Eğitimi tanıtıcı Kamu spotu yayınlanmıştır.

Bu yıl ilk defa merkezde bulunan Dr. Sadık Ahmet Mesleki Eğitim Merkezi için; e- okul modülü üzerinden toplam 12 farklı alan ve bu alanlara dayalı dal eğitimi programı açılmış, mevcut alanlar içinde 252 Öğrenci kontenjanı belirlenmiştir.

İl genelinde Mesleki ve Teknik Eğitim çalışmalarını planlama ve koordinasyonu için; Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıtma ve Yöneltme Taslak İl Eylem Planı hazırlanmış ve Taslak İl Eylem Planına bağlı olarak Okul Eylem Planı hazırlanmıştır.

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün web sayfasında, “Mesleki Eğitim Portalı” oluşturularak yapılan çalışmalara yer verilmektedir. İlimizde Mesleki Eğitimi tanıtma ve yönlendirme çalışmaları kapsamında; ayrıca yerel TV kanalları ile görüşmeler yapılmış ve planlamaya bağlı olarak 15-Haziran ile 15 Temmuz tarihleri arasında 3 farklı program halinde il merkezinde bulunan meslek liselerimiz ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin kamuoyuna tanıtımı yapılacaktır.” İfadelerini kullandı.

“TERCİH DÖNEMİ BAŞLAYACAK”

Altınsoy, daha sonra TEOG sonuçları ve tercih dönemine ilişkin değerlendirmede bulundu. TEOG sonuçlarının açıklandığını ve öğrencilerin tercih dönemini beklediklerini belirten Altınsoy, tercih döneminde mesleki ve teknik eğitime yönlendirmek ve mesleki ve teknik eğitimin oranını artırmak için çeşitli faaliyetler yapıldığını belirtti.

Bu kapsamda TEOG’ta büyük başarı elde eden öğrencileri de tebrik eden Altınsoy; “TEOG’ta da 130 öğrencimiz soruların hepsini cevaplayarak önemli bir başarı elde etmiştir. Buradan bu öğrencilerimizi kutluyorum. İl merkezinde 118, ilçelerde de 22 öğrencimiz 120 sorudan 120’sini tam yaparak Türkiye genelinde birincilik derecesi elde edilmiştir.

TEOG sonuçlarının açıklanması ile birlikte çocuklarımız için tercih dönemi başlamaktadır. Tercih döneminde ise mesleki ve teknik eğitime yönlendirmek ve mesleki ve teknik eğitimin oranını artırmak için çeşitli faaliyetler yapmış bulunmaktayız. Bu kapsamda 11 okulumuz ve bu okullarda yaklaşık 2 bin 500 kişilik yer ayrılmıştır. 15-25 Temmuz 2017 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar kayıt yaptırılması zorunludur. Yerleştirme sonuçları ise 9 Ağustosta açıklanacaktır.” Dedi.

“HEM MESLEK ÖĞRENECEK HEM LİSEYİ BİTİRECEKLER”

Çıraklık eğitim merkezlerinin ortaöğretim kapsamına alınmasıyla birlikte öğrencilerin hem okula giderek lise diplomalarını alacağını hem de çırak olarak çalışma imkânına sahip olacağını belirten Altınsoy, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“12 Yıllık zorunlu eğitimle birlikte çırak meselesi önemli oldu. Daha önce ortaokul mezunu bir çocuk, çırak olarak bir işyerine gidiyordu. Lise mecburi olunca mecburen okuluna devam etmek zorunda ve bu nedenle işe gidemiyordu.  Ama çıraklık eğitim merkezleri ortaöğretim kapsamına alınınca artık TEOG puanı ile gidecek. Öğrenci 2 gün okulda, 3-4 gün sanayide çalışarak hem çırak olarak çalışmış olacak hem de lise diplomasını almış olacak. Bu çözümle de çıraklık noktasında sıkıntı çeken işyerlerimizin ihtiyacı karşılanmış olacak.”

Milli Eğitim Şube Müdürümüz Malik Erdoğan ise 3308 Sayılı Yasada sınavsız geçiş hakkının kaldırılmasına ilişkin insanların kafasında soru işareti oluştuğunu belirterek, “YÖK Kanununda yapılan değişiklik Başbakanımızın imzasından sonra yayınlanacak. 4 Yıllık, lisans programlarına da ek puan verilecek. Şuan çocuklarımız meslek liselerinde okudukları alan ve dalların sadece meslek yüksekokullarına ek puanla alınıyorlar. 4 Yıllık lisans programına da alınınca bu sıkıntılar inşallah çözülmüş olacak” ifadelerini kullandı.

“BU ÇALIŞMALARA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

SESOB Genel Sekreteri Hüseyin Özfidan ise 3308 Sayılı Yasada yapılan değişikliklerin esnaf ve sanatkârlar için olumlu sonuçlar vereceğine inandıklarını belirtti. Özfidan, “bu doğrultuda ilimizdeki kalifiye eleman ihtiyacının giderileceğini düşünüyorum. Mesleki eğitim hamlesini ülkemizin kalkınma lokomotifi olarak görüyorum. Bu yöndeki çalışmalara hep birlikte sahip çıkmalı ve daha ileri safhalara götürmek zorundayız.” İfadelerini kullandı.

“HEM MESLEK EDİNDİRİYOR, HEM İŞ BULUYORUZ”

 

Sivas Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Yüksel Eğertaş ise “Ülkemizin işsizlik sorununun mesleki eğitime verilen önem sayesinde çözüm bulunacağını düşünüyorum. Çünkü çok sayıda işsizimiz var ama işçi arayan işyerlerimiz de mevcut. İşçi arayan işyerlerimize bu sistemle işçi temin edilmesinin yolu açılacaktır. Meslek sahibi olmak için uzun yol tercih ediliyor. Ama çıraklık eğitim sistemine katılarak kısa yoldan meslek sahibi olunabilmektedir. Ortaokul mezunu bir öğrenci bize geldiğinde direk ona işyerini buluyoruz, mesleğini temin ediyoruz ve maaşa geçerek iş hayatına katılmış oluyor. Bu şekilde ülkemize de katkı sunmuş oluyor. O nedenle biz öğrencilerimize bekliyor, velilerimizi de bu duyarlılığa davet ediyorum.” İfadelerini kullandı.

02-06-201702-06-201702-06-201702-06-201702-06-2017

Kadı Burhanettin Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı No 17 SİVAS / Merkez - Tel 0346 280 58 00 0346 280 59 00 / Belgegeçer 0346 280 59 48

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.