SİVAS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ: “TÜRKİYE’NİN DE SİVAS’IN DA EĞİTİMDE ÖNÜ AÇIKTIR”

MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ: “TÜRKİYE’NİN DE SİVAS’IN DA EĞİTİMDE ÖNÜ AÇIKTIR”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz; “Türkiye’nin de Sivas’ın da eğitimde önü açıktır. Yarına umutla bakabiliriz. Çünkü eğitimdir bizi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkaracak. Eğitimdir bizi yoksulluktan kurtaracak, eğitimdir bizi terörden kurtaracak. Dolayısıyla inşallah önümüzdeki dönem içerisinde hem Türkiye’nin eğitim problemini çözeceğiz. Hem de Sivas’ın eğitim kalitesini artıracağız. Ama bunu hep birlikte yapacağız.” Dedi.

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) tarafından düzenlenen sahur programına katıldı. Sivas-Erzincan Karayolu üzerindeki bir düğün salonunda gerçekleştirilen programa, Bakan Yılmaz ile birlikte Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekilleri Habip Soluk, Hilmi Bilgin, Selim Dursun, Belediye Başkanı Sami Aydın, Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, il protokolünün önde gelen isimleri, STK başkanları ve çok sayıda esnaf katıldı.

“BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR”

Programda kısa bir selamlama konuşması yapan SESOB Başkanı Beşir Köksal, “Ramazan ayı, rahmet, bereket, yardımlaşma, sevgi, dostluk ve kardeşlik ayı. Bununla beraber birlik ve beraberlik ayı… Bu günlerde birlik ve beraberliğe büyük ihtiyacımız var. Ülkemiz üzerinde dönen oyunlar bizleri üzmektedir. Ama şu bir gerçek ki Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür, Türkiye Cumhuriyeti halkı, milleti güçlüdür. Devletine, bayrağına bağlı ve saygılıdır. İnanıyorum ki devletimiz ve milletimiz mutlaka bu oyunları bozacak ve bu oyunların altından kalkacaktır” dedi. Esnaf teşkilatının da her zaman devletinin, milletinin, bayrağının yanında olduğunu belirten Köksal, “Çünkü esnaf teşkilatı devlet kurmuş bir teşkilattır.”ifadelerini kullandı. Bakan Yılmaz’a yeni görevinde başarılar dileyen Köksal, “sizin yeniden kabinede görev alıp Milli Eğitim Bakanlığına gelmeniz bizleri son derece memnun etmiştir. Sizinle iftihar ediyoruz, gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE GEÇMİŞLE KIYASLANAMAYACAK ŞEKİLDE HER ALANDA ÇOK DAHA İYİ, DAHA GÜÇLÜ”

Köksal’ın ardından konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’nin geçmişle kıyaslanamayacak kadar güçlü durumda olduğunu söyledi. Bu durumun birilerini rahatsız ettiğini belirten Yılmaz, Türkiye’yi kendi problemleriyle uğraşır hale getirebilmek için çaba harcayan odaklar olduğunu söyledi.

Yılmaz, Şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle, bu toplantıya vesile olan Esnaf ve Sanatkârlar Odamızın değerli bakan ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ediyor, teşekkür ediyorum. Şimdiden Kadir gecenizi de tebrik ediyorum. İnşallah rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı olan Ramazan’ı bitirerekten yüz akıyla bayrama çıkarız diye düşünüyorum. Duanızla, desteğinizle birlikte Türkiye’yi daha güzel, daha iyi yapmak için çalışıyoruz. Bunu canı gönülden inanarak söylüyorum. Muhakkak ki her şeyi yapmadık, her problemi çözmedik. Veya hala sıkıntılarımız var. Türkiye zor bir dönemden de geçiyor. Ama şundan eminim ki, Türkiye geçmişle kıyaslanamayacak derecede her alanda çok daha iyi, çok daha güçlü. İşte muhtemeldir ki, bu güç başkalarını rahatsız ediyor da, Türkiye’yi kendi problemleriyle uğraşır hale getirmek için adeta 7 düvel yerli işbirlikçilerini, maşalarını da kullanarak bizim enerjimizi boşa harcatmak istiyorlar. Ama bu milletin birliği, beraberliği ve ferasetiyle inşallah bu zor günleri hep beraber aşacağız" ifadelerini kullandı

“ÜNİVERSİTE SAYISINI 76’DAN 193’E ÇIKARDIK, 3 MİLYARA YAKIN ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITTIK”

Türkiye’de her alanda önemli hizmetler yapıldığının altını çizen Bakan Yılmaz, eğitim alanında yapılan reformlara da değildi. Türkiye’nin eğitimde geldiği noktanın çok önemli olduğunu, ancak hala yapılacak çok şey bulunduğunu belirten Bakan Yılmaz, yeni üniversiteler, ücretsiz kitap dağıtımı, öğretmen atamaları gibi birçok önemli konu hakkında bilgi verdi.

Bakan Yılmaz, şu şekilde konuştu:

"Türkiye’de geçen 14-15 yılda çok büyük hizmetler yapıldı. Ulaşım da, sağlıkta, sosyal alanda, toplu konutta neler yapıldı sizler iyi biliyorsunuz. Nüfusumuz artmasına rağmen hava kirliliği, elektrik kesintileri artmadı. Bu da enerji de çok şeyler yapıldığını gösteriyor. Ama inanın onlar kadar da eğitimde çok büyük hizmetler, reformlar yapıldı. Ancak, eğitim ve sağlık öyle bir şey ki, ne kadar yaparsanız yapın mutlaka yeni bir şeyler ister. Dolayısıyla eğitimde ve sağlıkta ’Yaptım yüzde yüz reform oldu. Bundan sonra hiçbir şey gerekmez. Tren rayında’ diyebilmek mümkün değil. Sadece biz değil, bakın Norveç, Finlandiya, Japonya, Amerika eğitim reformunu konuşuyor. Dünyanın lideri olan ülkeler eğitim reformunu konuşurken Türkiye’nin eğitim reformunu konuşmaması mümkün mü? Mümkün değil. Dolayısıyla Türkiye’de de eğitim alanında yapılan reformlar çok fazla, gerçekten devrim niteliğinde ama yine de yapılması gerekenler var. Beklentiler çok fazla. Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde de bu beklentileri karşılayacağız. Geçen dönem de neler yapıldı? Sadece her ile bir üniversite kazandırmış olmamız dahi çok önemli. 76 üniversite varken 117 üniversite yapıldı ve bu sayı 193 üniversiteye çıktı. Yeter mi yetmez. Bunu yaptık. Ama daha yaptı. Daha önce ücretsiz kitap dağıtılmazdı. 2003’ten bu yana ücretsiz kitap dağıttık. 3 milyara yakın kitabı ücretsiz dağıtmışız. Hiçbir işlem yapılmamış, sadece ücretsiz kitap dağıtılmış olsaydı. Bu dahi ‘Allah razı olsun’ denilmesi için yeterliydi. Cumhuriyet döneminde yaklaşık 80 yılda yapılan derslik sayısı kadar, 250 binin üzerinde derslik yaptık. Sadece derslik yapmak da yeterli değil. Peki öğretmen… Bugün gördüğünüz her 3 öğretmenden 2’si bizim dönemimizde atandı. Öyle ya, eğitimin temel ayağı altyapı olacak, müfredat olacak, öğretmen olacak. Çünkü öğretmen olmayınca eğitim olmaz. Öğretmen olmayınca müfredata ne yazarsan yaz öğrenciye aktarımı mümkün olmaz. Dolayısıyla öğretmen atamasıyla çok büyük bir şey yapıldı. Ama daha da önemlisi; süt dağıtımı, üzüm dağıtımını, diş macunu dağıtılması, taşımalı eğitimi söylemiyorum. Okula gelip eğitim alamayacak durumda hasta olan kardeşlerimizin evine doktor gönderiyoruz onları da söylemiyorum.”

“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ SAĞLADIK”

Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin sağlandığını belirten Bakan Yılmaz, TEOG sınavlarında elde edilen başarıyı buna örnek gösterdi. Yılmaz, “Eğitimde fırsat eşitliğini sağladık. 950 bin noktadaki okulumuzun sınıflarını bilgi otoyollarına bağladık. Dolayısıyla eğer öğretmenimiz ve öğrencimizin merakı, gayreti olursa, istediği bilgiye ulaşması mümkün. Niçin bilgiye ulaşacak, bilgi otoyollarında? Fırsat eşitliğini sağlayabilmek için. En son bir TEOG sınavı yapıldı. Yaklaşık 980 gibi öğrenci 120 sorunun 120’sini de yaptı. Birinciler nereden çıktı. Van’ın Erciş ilçesinden çıktı. İl merkezlerini söylemiyorum. Van’ın Erciş ilçesinde, Ağrı Diyadin’den, Muş’un Varto ilçesinde, Şırnak’ın İdil ilçesinde, Tunceli’nin Çemişkezek ve bizim Kangal ilçemizden 120 sorunun 120’si yapılmışsa, 1000 kişi ulaşabiliyorsa tam soru yapabilmeye, fırsat eşitliğini sağladık. Bazıları diyor ki ‘bunlar istisna.’ Eğer bir tane olsaydı istisnaydı. Ama Muş’un Varto ilçesindeki Ezgi kızımıza bakın. Mezrada yaşıyor. Taşımalı eğitimle mezradan alıp okula getiriyoruz. Ve hiçbir özel kursa da gitmemiştir. ‘Devletin vermiş olduğu desteklerle 120 sorunun 120’sini de yaptım’ diyor. Fırsat eşitliğini sağladık mı? Hamdolsun sağladık. Ama istiyoruz ki bunu daha da çok artıralım.” Dedi.

“TÜRKİYE’NİN DE SİVAS’IN DA EĞİTİMDE ÖNÜ AÇIKTIR”

Konuşmasının son bölümünde Sivas’ta eğitim alanında gerçekleştirilen, proje ve yatırımlara değinen Bakan Yılmaz, bazı rakamsal verileri de paylaştı. Sivas’ı eğitimde en iyi noktaya taşımanın gayreti içerisinde olacaklarını belirten Bakan Yılmaz, “inşallah önümüzdeki dönem içerisinde hem Türkiye’nin eğitim problemini çözeceğiz hem de Sivas’ın eğitim kalitesini artıracağız. Ama bunu hep birlikte yapacağız” diyerek, kente yeni derslik ve okullar kazandırmak için iş adamları ve hayırsever vatandaşlara da çağrıda bulundu.

Bakan Yılmaz, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Sivas’ta da çok şey yaptık. Ama Sivas eğitimde nerede? Çok iyi bir yerde değil, çok kötü bir yerde de değil. Ortanın üzerinde bir noktada… Gayret gösterirsek inşallah el birliğiyle Sivas’ı çok daha iyi bir noktaya getiririz. Birkaç rakamı vererek de Sivas’ın eğitimdeki durumunu söylemek istiyorum. Okul öncesinde 2002-2003 öğretim yılında 2 bin iken, bugün 7 bin 600 öğrenci var. Ortaöğretimde 2002-2003 yılında 24 bin öğrencimiz varken bugün 48 bin öğrencimiz var. Toplamda 128 bin öğrenci varken bugün 134 bin öğrenci var. Okul öncesi derslik sayısı 2002-2003’te 133’tü. Şimdi ne kadar 418 ve 3 katından daha fazla artmış. İlköğretimde derslik sayısı 3 bin 946 idi, şimdi 4 bin 259’a yükseldi. Ortaöğretimde 951’di şimdi bin 718’e yükseldi. Hemen hemen yüzde 100 artmış. Resmi ve özel olarak okul öncesinde görev yapan 137 öğretmenimiz vardı, şimdi 424 öğretmenimiz var. İlköğretimde 4 bin 600 öğretmenimiz vardı, şimdi 5 bin 300’den fazla öğretmenimiz var. Ortaöğretimde bin 300 öğretmenimiz vardı, şimdi 2 bin 900’den fazla öğretmenimiz var. Toplamda 6 bin 139 öğretmenimiz varken 8 bin 709 öğretmenimiz oldu. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 26 idi, şimdi 18’dir. Türkiye ortalaması 30 civarında ve Sivas olarak çok iyi bir durumdayız. Derslik başına düşen öğrenci sayısı az olacak ki öğretmenin öğrenciyle ilgilenebileceği zaman artsın. Ortaöğretimde 26 iken 31 oldu. Genel ortaöğretimde de meslek liseleri dâhil 33 iken 21’e geldi.  Dolayısıyla hamdolsun iyi bir noktadayız. Yine bu dönemde bin 969 derslik yapıldı. Eskiden hemen hemen hiç bilgisayar yoktu. Bu dönemde 11 binden fazla bilgisayar gönderildi. Okullarımızda ADSL bağlantısı yoktu. Bu dönemde ADSL ve uydu bağlantısı yapıldı. 348 bilgi teknolojileri sınıfı kuruldu. 4 Bin 900’ün üzerinde etkileşimli tahta Fatih Projesi kapsamında verildi. Yine Fatih Projesi kapsamında 13 bin 602 tablet bilgisayar gönderildi. Sadece Sivas’ta bu dönemde ücretsiz dağıtılan kitap sayısı yaklaşık 20 milyon ve maliyeti de 33 milyon lira. Yine bu dönemde şartlı eğitim yardımı kapsamında 28 milyondan fazla ihtiyacı olan ailelerimize yardım yapıldı. Sivas’a 2015 yılında toplam gönderilen ödenek 64 milyon TL’den fazla. Bizim dönemimizde Sivas’a eğitimde yapılan toplam yatırım tutarı 376 milyon liranın üzerinde. Yine devam eden projelerimiz var. Anadolu İmam Hatip Lisesi var merkezde, 24 derslik ve 200 kişilik öğrenci pansiyonu var. İnşallah bu yıl eğitim-öğretime açacağız. İşitme engelliler için özel eğitim okulu var 12 derslikli, Kadı Burhanettin Anadolu Lisesi var 24 derslikli, Mesleki ve Teknik Lise var 24 Derslikli. Divriği Ortaöğretim Pansiyonu 100 öğrenci kapasiteli, Suşehri Anadolu İmam Hatip Lisesi 24 derslikli ve 300 öğrenci pansiyon kapasiteli. Yıldızeli Güneykaya’da 16 derslikli Çok Programlı Lise, Suşehri Mesleki ve Teknik Lisesi var 24 derslikli. Yine yeni projelerimiz var. İMKB Anadolu Lisesi’ne spor salonu yapıyoruz, Diriliş Mahallesi’ndeki Mesleki Eğitim Merkezi’ne spor salonu yapıyoruz ve yine Sivas Merkez de 16 derslikli İmam Hatip Lisesi yapacağız. Son olarak bu eğitim-öğretim yılında destekleme ve yetiştirme kurslarına yaklaşık 2 bin öğretmenimizle 43 binden fazla öğrencimize kurs verdik. Dolayısıyla Türkiye’nin de Sivas’ın da eğitimde önü açıktır. Yarına umutla bakabiliriz. Çünkü eğitimdir bizi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkaracak. Eğitimdir bizi yoksulluktan kurtaracak, eğitimdir bizi terörden kurtaracak. Dolayısıyla inşallah önümüzdeki dönem içerisinde hem Türkiye’nin eğitim problemini çözeceğiz. Hem de Sivas’ın eğitim kalitesini artıracağız. Ama bunu hep birlikte yapacağız. ‘Elinde yardımlaşmak için bir hurma dahi olsa paylaşın’ diyorsa,  inşallah önümüzdeki dönemde derslik yaptırma gücü olanlar derslik yapacak, okul yaptırma gücü olanlar okul yaptıracak onların eksik kaldığı yerlerde biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak Sivas’ın bütün ihtiyaçlarını karşılayacağız.”

 

Bakan Yılmaz, konuşmasının ardından esnaf ve sanatkârlarla birlikte sahur yaptı. 

27-06-201627-06-201627-06-201627-06-201627-06-201627-06-201627-06-2016
27-06-2016
27-06-2016

Kadı Burhanettin Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı No 17 SİVAS / Merkez - Tel 0346 280 58 00 0346 280 59 00 / Belgegeçer 0346 280 59 48

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.