SİVAS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Sivas’ta düzenlenen III. OSB Mesleki Teknik Eğitim Zirvesi’nde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz; “Nitelikli Mesleki Eğitim ülkemizin hedeflerine ulaşması için şarttır.” Dedi.

Sivas’ta düzenlenen III. OSB Mesleki Teknik Eğitim Zirvesi’nde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz; “Nitelikli Mesleki Eğitim ülkemizin hedeflerine ulaşması için şarttır.” Dedi.

III. OSB Mesleki Teknik Eğitim Zirvesi Sivas’ta gerçekleştirildi. Hilton Garden Inn’da düzenlenen zirveye Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sivas Valisi Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, OSB Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, 81 ilden gelen OSB yetkilileri, sektör temsilcileri ve MEB bürokratları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda daha sonra OSBÜK tanıtım film gösterime sunuldu. Tanıtım filminin ardından OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve Sivas Valisi Davut Gül birer konuşma yaptı.

Daha sonra konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, mesleki eğitimin önemine dikkat çekerek, “Mesleki eğitimi memleket meselesi olarak görüyoruz.” Dedi.

Bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalara değinen Bakan Yılmaz; “Nitelikli Mesleki Eğitim ülkemizin hedeflerine ulaşması için şarttır. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için de mesleki eğitim olmazsa olmaz. Türkiye’de şuanda mesleki eğitim oranı yüzde 44 düzeyinde. Biz yüzde 60 olarak bir hedef koyduk. Bu hedefi yakalayabiliriz. Bursa’da bu oran yüzde 61, İstanbul’da yüzde 54, ama Gaziantep’te yüzde 36 olduğunu söylemek isterim. Yüzde 44 AB’ye eş bir değer. Ancak yüzde 60’a çıkarırsak aranan eleman ihtiyacını karşılarız. Antep’te büyük bir iş adamı diyor ki, ‘mühendise 4 bin, teknisyene 6 bin lira ödüyorum’ diyor. Dolayısıyla işi bilene, işi götürene hak ettiğini verme dönemi. Verirseniz o zaman başarıyı yakalarsınız. Geçen hafta Sakarya’da çıraklık zirvesi düzenledik. Oraya mesleki eğitim alanında uzman bir de Alman gelmişti. Alman diyor ki, 9 milyar Avro’yu biz ayırıyoruz, ama 7 milyar Avro’yu da sektörümüz veriyor. Dolayısıyla bu eğitimi herkesin gündemine alırsak Türkiye’nin yarını bugünden daha iyi olacaktır.” İfadelerini kullandı.

300 OSB’DE 300 TEKNİK KOLEJ YAPILACAK

Mesleki eğitimin yaygınlaştırılması için gerçekleştirilen proje ve desteklemelere değinen Bakan Yılmaz, bu kapsamda 300 OSB’de 300 Kolejin yapılacağını da söyledi.

Bakan Yılmaz; “300 OSB’de 300 teknik kolej yapacağız. Teknik kolejleri yaygınlaştıracağız. Bakanlığımızın ve Türkiye’nin öncelikli gündemi eğitimdir ama bu eğitimin içinde de mesleki eğitim önde gelir. Mesleki eğitimi daha iyi yapmak için neler yapıyoruz? Tematik liseler açıyoruz. Bu yıl 12 ilde 19 tane tematik meslek lisesi açtık. Yine; Ankara, İstanbul, Rize illerinde toplam 8 mesleki ve teknik orta öğretim okulumuz sivil havacılık, yer hizmetleri konusunda eğitim vermeye başladı. Yine 12 ilimizde 13 tane mesleki ve teknik eğitim okulumuzda da madencilik eğitim vermeye başladık.  Sivas’ta da bunlardan iki tane var. Bu yıl ilk defa Samsun’da tıbbi cihaz üretimi için Samsun Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni de açtık. Bu yıl yine ilk defa başlattık. Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarının performanslarını isteyeceğiz, her okula bir karne vereceğiz ve başarılı olanları da ödüllendireceğiz. Öğrencilerimize beceri eğitimi ve staj için kapılarını açan işletmelere de devlet desteği veriyoruz. Bu daha önceden yoktu. Biz geldikten sonra geçen yıl kanunu çıktı.

Beceri eğitimi ve staj yaptırmakla yükümlü olan işletmeler tarafından öğrencilere ödenen asgari ücretin en az yüzde 30’una tekâmül eden 380 liranın 3’te ikisi olan 253 lirayı işverene devlet katkısı olarak biz veriyoruz. Şubat ayından bu yana kadar bu kapsamda işverenlere 240 milyon lira destekte bulunduk. Yine öğrencilerimizi iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı da sigortaladık. Meslek lisesi mezunlarına teknisyen unvanını veriyoruz. Öğretim programlarımızı yeniledik. Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerine 4 bin 270 lira ile 6 bin 900 lira arasında devlet teşviki veriyoruz. Hangi alanlara destek vereceğimizi Bakanlar Kurulu kararıyla belirliyoruz. 27 alanda destek veriyoruz ve 59 okula destek verdik. Bu 59 okulda da 30 bin 579 öğrenci eğitim görüyor. Yine mesleki eğitimde olan öğretmenlerimizin kendi alanındaki yabancı dillerini geliştirmelerini istiyoruz. Bu amaçla İngiltere´ye bu yıl 64, gelecek yıl da 100 meslek öğretmenini dil için gönderiyoruz. Yine 81 ilimizde kendi meslek öğretmenlerimizi eğitelim diye gerek sektör temsilcileriyle gerekse üniversitelerimizle protokoller yapıyoruz. 10 bin öğretmenimizin eğitimini planladık, 6 binini bu ana kadar gerçekleştirdik. Geri kalanını da yılsonuna kadar tamamlayacağız.” İfadelerini kullandı.

MESLEK LİSELERİNE AYRILAN BÜTÇE 13,3 MİLYAR LİRA

Eğitime ayrılan bütçe hakkında da bilgi veren Bakan Yılmaz, toplam eğitime ayrılan bütçenin 122 milyar lira, MEB’e ayrılan bütçenin ise 85 milyar lira olduğunu belirterek; “Bu 85 milyar liranın 13 milyar liradan fazlasını da mesleki eğitime ayırdık. Sadece mesleki eğitime bizim bu yıl ayırdığımız kaynak 2002 yılında eğitime ayrılan toplam kaynaktan kat kat fazla. Eğitime 2002 yılında 11 milyar lira ayrılıyordu. Bunun içerisine üniversiteler, KYK’lar da dâhil… Hepsini toplayın 10,5 falan yapıyor. Şimdi bizim ayırdığımız rakam 13,3 milyar lira. Dolayısıyla da eğitime önem veriyor muyuz? Kesinlikle…” ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz’ın ardından konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise “Hızla kalkınan ve sanayileşen ülkemizde kalkınmanın en etkili ve en temel aracı şüphesiz Mesleki ve Teknik Eğitim olacaktır.” Dedi.

Bakan Özlü, şu şekilde konuştu:

“Ekonomik kalkınmanın sırrı becerilerde saklıdır. Bizim bütün gayretimiz becerikli ve donanımlı insan sermayesini, ekonomi sanayiyi ve teknolojik hizmetler sunmak yönünde olmalıdır. Bu nedenle sanayi kuruluşları içerisinde mesleki ve teknik eğitimin sistemdeki etkinliğinin artması bir zaruret olarak ele alınmalıdır. Bu açıdan bakıldığında mesleki ve teknik eğitim, bizler için vazgeçilmez bir misyonu yerine getirmektedir. Hızla kalkınan ve sanayileşen ülkemizde kalkınmanın en etkili ve en temel aracı şüphesiz Mesleki ve Teknik Eğitim olacaktır. Toplumun, ekonominin ve sanayinin ihtiyaçlarına göre teşekkül etmeyen bir eğitim sistemiyle geleceğin güçlü Türkiye’sini inşa edemeyiz.  Sadece okula bağımlı bir eğitim sistemiyle kalifiye elemanlar yetiştiremeyiz. Bu nedenle okul ve işyeri ortaklaşa görev ve sorumluluk alacaktır. Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığımızın organize sanayi bölgeleri içerisinde veya dışındaki okullara verdiği desteği çok önemli bir adım olarak görüyoruz.”

Konuşmaların ardından OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye çeşitli hediyeler takdim etti.

 

III. OSB Mesleki Teknik Eğitim Zirvesi, Bakan Yılmaz ve Bakan Özlü’nün açılış bölümüne katılımının ardından iki oturum şeklinde devam etti. Zirvede, “Etkin bir eğitim nasıl yapılmalıdır”, “OSB’lerdeki meslek lisesi mezunlarının istihdam politikaları nasıl olmalıdır?”, “Teknik eğitim bilgisi nasıl güçlenir/planlanır?”, “OSB’lerde mesleki teknik eğitim okullarının yaygınlaştırılması için neler yapılmalıdır?” konu başlıkları üzerinde duruldu.

27-09-201727-09-201727-09-201727-09-201727-09-201727-09-201727-09-201727-09-2017


Kadı Burhanettin Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı No 17 SİVAS / Merkez - Tel 0346 280 58 00 0346 280 59 00 / Belgegeçer 0346 280 59 48

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.