SİVAS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, proje, yatırım ve çalışmaları Sivas Valisi Davut Gül Başkanlığı’nda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında masaya yatırıldı.

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, proje, yatırım ve çalışmaları Sivas Valisi Davut Gül Başkanlığı’nda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında masaya yatırıldı.

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, proje, yatırım ve çalışmaları Sivas Valisi Davut Gül Başkanlığı’nda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında masaya yatırıldı. Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilen programa Vali Gül’ün yanı sıra Vali Yardımcısı Zihni Yıldızhan, Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, Müdür Yardımcılarımız ve Şube Müdürlerimiz katıldı.

Toplantı, Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy’un brifingi ile başladı. Altınsoy, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, proje çalışmaları, öğretmen, öğrenci, derslik sayıları, eğitim yatırımları hakkında Vali Davut Gül’e bilgi verdi.

Brifingin ardından konuşan Sivas Valisi Davut Gül, Sivas’ta devam eden ve planlanan eğitim yatırımları başta olmak üzere eğitim alanında devam eden proje ve çalışmalara değindi.

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve derslik başına düşen öğrenci sayılarına bakıldığında Sivas’ın çok iyi bir noktada olduğunu belirten Vali Gül; “129 bin öğrencimiz var. Bunun yaklaşık 5 bini özel okullara gidiyor, diğerleri de devlete ait okullara. Bunun içerisinde 11 bin açık liseye giden öğrencimiz var. Diğerleri de tam gün olarak eğitim gören öğrencilerimizden oluşuyor. Öğretmen sayılarının da geçmiş yıllara göre artmış olduğunu görüyoruz. Şuan itibariyle toplamda Sivas’ta, öğretmen ve eğitimdeki diğer yardımcı personelle beraber 10 bin 317 kişi var. Derslik sayısı toplamda 6 bin 317, derslik başına düşen öğrenci sayısı ise 2015’ten itibaren her geçen sene düşüyor. Şuan itibariyle Türkiye ortalamasının daha altındayız. Bu şu anlama geliyor; başka illerde derslikler, sınıflar daha kalabalık, Sivas’ta dersliklerde daha az öğrenci ile eğitim görülüyor. Derslik başına düşen öğrenci sayısı İlkokullarda 17,5 iken ortaöğretim de 18,5 olarak verilere yansıyor. Türkiye ortalamasına baktığımızda 22-23, İstanbul’da 47, Urfa, Antep’te 60-70 öğrencinin olduğu sınıflar var. Özel okullardaki öğrenci sayısının 25-30’larda olduğunu düşünürsek, 20’nin altındaki sayı çok ideal bir sayı. Öğretmen başına düşen öğrenci miktarına baktığımızda ise ilköğretimde 2015’te 16 iken şimdi 15, ortaöğretimde 15’ten 11’e düşmüş. Yani öğretmen sayımızda da artış var.” İfadelerini kullandı.

EĞİTİM YATIRIMLARI 15 KAT ARTTI

Sivas’ta eğitim yatırımlarının 2 sene öncesine göre 15 kat arttığını, bunda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın Sivas’a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirten Vali Gül, halk eğitim merkezi, öğretmenevi, yeni okul binaları ve mevcut bazı okulların yeniden yapılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Vali Gül, şu ifadeleri kullandı:

“2 sene önce Sivas’ta bir yılda yatırımlar için harcanan toplam para 33 milyon lira. Şuanda il yatırımında 333 milyon, ödeneği belli olup başlamayanlarla birlikte yaklaşık 519 milyon lira. 2018 yılında Sivas’ta eğitime harcanan para 2 yıl önceki yatırımın 15 katı. Bu tesadüfi olan bir şey değil. Milli Eğitim Bakanımızın Sivas’a ve eğitime verdiği önem. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir artış yok. Sivas’ın da gördüğü ve göreceği en önemli yatırım. Bu bir anlamda Sivas’ta eğitim anlamında devrim. Biten yatırımları görüyorsunuz. Çoğunlukla toplu açılış yaptığımız için okullarımızda temel atma ya da açılış töreni yapmıyoruz. Sivas’ta ilçelerde, köylerde hangi mahalleye baksanız devam eden bir eğitim yatırımını mutlaka görürsünüz. Daha da önemlisi; geçmiş yıllardaki okul standartlarında okul yapılmıyor. Geçmişte 8 derslikli bir okul, 8 tane sınıf anlamına geliyor. Şimdi 8 derslikli okula baktığınızda kütüphanesi, laboratuvarı, öğretmenler odası, koridor genişlikleriyle fiziki kapasitenin eski okulların iki katı olduğunu görüyoruz.

Sivas’ta kangren olmuş meseleler vardı. Merkez Halk Eğitim Merkezi’nin dışında göze çarpan bir olumsuzluk yok ama. İçerisini gezdiğimizde küçük küçük sınıflar, atölyeler,  adeta ilçe standartlarından bile daha kötü bir halk eğitim merkezi olduğunu görüyoruz. Şimdi, yeni halk eğitim merkezimizin ihale süreci başladı. 3 Nisan’da inşallah ihalesi olacak. Yeni Halk Eğitim Merkezimizi milli eğitim lojmanlarının yerine yapacağız. Sivas, 24 derslikli çok modern bir halk eğitim merkezine kavuşmuş olacak.

Türkiye’deki en güzel öğretmenevini inşallah yapacağız. 200 yataklı, standartları çok yüksek. İhalesi yapıldı ve yasal bekleme süreci devam ediyor. Eski askeri hastanenin olduğu yere öğretmenevi yapılıyor. Bilim Sanat Merkezimiz ihtiyaçlara cevap vermiyordu. İhalesini yaptık. Tuzlugöldeki SGK’ya ait 32 bin metrekarelik araziye inşallah yapılacak.

Meslek Liselerimizin standartları çok kötüydü. Bir tanesi adliyenin hemen yanında, bir tanesi eski Numune Hastanesi’nin arkasında. Binalar eski, atölyeler standartları karşılayamıyordu. OSB’nin içerisinde şuan inşaatı devam eden bir meslek lisemiz var. Yaklaşık 30 milyon liraya mal olacak. Bu paraya normalde 5 okul yapabilirsiniz. Bu okul bittiğinde inşallah Sivas’ta, ailelerin gönül rahatlığıyla çocuklarını okula göndereceği ve oradan mezun olanların meslek sahibi olduğu bir okul olacak. Öğrencilerin-gelip gitmesi sorun olabilir mi? Deniliyor. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanımız buradaki bir toplantıda OSB’lerdeki meslek liselerini tıpkı köylerden gelen öğrenciler gibi kabul edeceklerini, hem öğlen yemeğinin hem de taşımasının karşılanacağını söyledi. Adliyenin arkasındaki meslek lisesini de hayırseverimiz bu sene yapıyor. İnşallah o da bittiğinde Sivas’ta meslek lisesi sorunumuz tamamen ortadan kalkmış olacak. Bunun yanında çıraklık okuluyla ilgili bir sıkıntımız vardı. Mevcut çıraklık okulumuzun fiziki şartları çok iyi değil. 4 Eylül Sanayi Sitesi’nin içerisinde eski çıraklık okulunun olduğu yere Türkiye’nin en güzel ve modern çıraklık okullarından bir tanesi yapacağız.

Sivas Lisemiz tarihi bir lise. Eski binası şuandaki kongre müzesi. Mevcut binanın fiziki şartları çok kötü… Burayı yenilemeye karar verdik. Yenilerken de tarihi geçmişine uygun, mevcut Kongre Müzesi’nin dış görünüşündeki bir görüntü olsun istedik. 24 derslikli çok modern bir okul olacak. Altında otoparkı, kapalı spor salonu olacak.

Hafızlık İmam Hatip başka yerlerde eğitim görüyor. Onu da bir kampüs içerisinde çok güzel bir binası olacak. Aynı şekilde Asım Şahin Kız İmam Hatip Lisemiz var. Onun depreme dayanıksız olduğunu biliyorsunuz. Onun bu sene yapımına başlayacağız. Eski Kız İmam Hatip Lisesi´nin de yapımı devam ediyor.”

“YENİ KAPALI SPOR SALONLARI VE HALI SAHALAR YAPILACAK”

Sivas’ta geçen yıl sadece onarıma harcanan tutarın 39 milyon lira olduğunu belirten Vali Gül, yılsonuna kadar da yaklaşık 40 milyon liralık bir onarım çalışmasının yapılacağını söyledi. Sivas’ta, bunun yanı sıra yeni kapalı spor salonları ve halı sahalar da yapılacağını söyleyen Vali Gül, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Geçen yıl sadece onarıma harcadığımız para 39 milyon lira. Bu 2 sene öncenin bütün yatırım miktarı kadar. Bu sene 2,5 milyon lira onarımda paramız var. Yılın sonu geldiğinde sayın bakanımızın özel gayretiyle 35-40 milyon lira onarıma ayrıca para harcayacağız.

Ayrıca Sivas’ta başka illerde olmayan ya da daha fazla olan spor altyapısı ile ilgili yapılan yatırımlar var. Geçen sene 58 tanesi köyde, 3 tanesi de il merkezinde olmak üzere 61 tane halı saha yapıldı. Yani 61 okulumuz halı sahaya sahip oldular. Bu sene de 3 tanesi ilçelerde, 14 tanesi merkezde olmak üzere 17 tane kapalı spor salonu yapılıyor. Zaman konuşuluyor; ‘eski stadyumun yanında bir tane kapalı spor salonu var o yıkıldığında çok sıkıntı çekeceğiz’ deniliyor. Doğru, bir tane yıkıldığında ne kadar sıkıntı çekileceğini hepimiz biliyoruz. Ama bunun yerine 14 tane Milli Eğitim Bakanlığı’nın finansmanı ile kapalı spor salonu yapılacak. Bunlar Kılavuz’dan Kümbet’e, Ali Baba’dan Karşıyaka’ya kadar şehrin değişik yerlerinde olacak. 10 tane de kapalı halı saha yapıyoruz. Bu sahalarda da hem şehrin bölgeler arası dengesini gözeteceğiz. Hem de özellikle okuma yazma seferberliğinde başarılı olan mahalle ve okullara yapacağız. Bir anlamda da okuma-yazma seferberliğimizi destekleyecek bir motivasyon aracı olacak.”

OKUMA YAZMA SEFERBERLİĞİ…

Okul öncesi okullaşma oranı ve okuma yazma seferberliğine de değinen Vali Gül, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Okul öncesinde okullaşma oranınız yüzde 99, inşallah standartlarımızı orada da yükselteceğiz. Okuma-yazma kursumuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde başladı. Geçen sene 800 civarında kursiyerimiz vardı. Bugün itibariyle yaklaşık 70 günde 5 bini geçtik. Bu geçen yılın 6 katı yaklaşık olarak ve inşallah daha da artacak.”

Vali Konuşmasının ardından bir süre kurum idarecilerimizle sohbet etti.

12-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-2018

Kadı Burhanettin Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı No 17 SİVAS / Merkez - Tel 0346 280 58 00 0346 280 59 00 / Belgegeçer 0346 280 59 48

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.