SİVAS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün hayata geçirdiği “Yaşayan Halk Edebiyatı” Projesi’nin kapanış programı Necip Fazıl Kısakürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün hayata geçirdiği “Yaşayan Halk Edebiyatı” Projesi’nin kapanış programı Necip Fazıl Kısakürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün hayata geçirdiği “Yaşayan Halk Edebiyatı” Projesi’nin kapanış programı Necip Fazıl Kısakürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi.

Müdürlüğümüz ve Sivas Fasıl Heyeti Âşıklar ve Halk Oyunları Derneği (SİFAHOD) arasında imzalanan protokol kapsamında Final Liseleri’nin sponsorluğunda yürütülen projenin kapanış programına Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, SİFAHOD Başkanı Ahmet Ayık, Okul Müdürü Hatice Gün, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını Okul Müdürü Hatice Gün yaptı. Gün’ün ardından konuşan SİFAHOD Başkanı Ahmet Ayık, “şimdiye kadar göstermiş olduğumuz emekler karşılığını buldu. Milli Eğitim Müdürümüz tarafından hayata geçirilen Yaşayan Halk Edebiyatı projesi bizim için çok önemli bir proje oldu. Ben projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy ise “bugün çok önemli bir projenin kapanış programı için toplanmış bulunuyoruz. Çocuklarımız bu dersleri sadece teorik olarak hocalarımızın gösterdiği kadar kitap üzerinden görüyorlar. Biz, bunun teorik olarak görülmesinden ziyade Sivas gibi âşıklar diyarı bir şehirde uygulamalı olarak işlenmesini istedik ve arkadaşlarımızla bir proje geliştirdik. Sivas’ta âşıklarımız, Kültür Bakanlığı sanatçılarımız var. Biz bunlarla birlikte bir proje geliştirelim ve bu dersi canlı olarak işleyelim dedik. Bizzat ilgili taraflar buraya gelsin ve edebiyat öğretmenlerimiz nezaretinde derslerde işlenen konular tek tek burada işlensin. Destan, lebdeğmez, sagu, bağlama nedir? Bunlarla ilgili olarak edebiyat öğretmenimiz dersi işlerken âşıklarımız ve sanatçılarımız bu konularla ilgili canlı örnekler sunarak bu dersi daha anlaşılır daha zevkli bir hale getirmeye çalışıyorlar. Yaşayan halk edebiyatımız kültürümüzün nesilden nesile aktarılması açısından çok önemli. Bu noktada en önemli şehirlerden birisi Sivas… Bu kültürün yaşatıldığı Kars, Erzurum, Malatya, Urfa gibi şehirlerimiz de var ama özellikle Sivas burada daha ön plana çıkıyor. Çünkü Sivas’ta hangi ilçeye gitseniz, sokakta 10 kişiyi çevirseniz mutlaka 5’i 6’sı bir dörtlük söyler. Onun için bu kültürün burada yaşatılması lazım. Burası, Âşık Veysellerin, Pir Sultan Abdalların, Ruhsati’nin, Zaralı Halil’in şehri. Adını sayamadığımız birçok değerimiz var. Dolayısıyla bu değerlere sahip çıkmak da bizim görevlerimiz arasında. Ondan dolayı biz bu projeyi gerçekleştirdik ve çok başarılı bir şekilde de uyguladık. 22 Okulumuzda bu dönem için uyguladık. İnşallah ikinci dönemde veya gelecek sene fırsatını bulursak farklı arkadaşlarımızla farklı okullarımızda uygulamaya çalışacağız.

ARGE ekibimize, bizzat projenin yürütülmesinde görev alan âşıklarımıza, sanatçılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu projemizle Bakanlığımızın Yenilikçilik Ödüllerine de başvurup derece almayı ümit ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Âşık Erkani, Âşık Eroğlu ve Âşık Hayaloğlu öğrencilere Türk Dili ve Edebiyatı dersi kapsamında halk edebiyatından canlı örnekler sundu. Daha sonra Sivas Devlet Türk Halk Müziği sanatçıları Sait Döşkaya ve Cafer Üvenç Türk Halk Müziğinden örnekler sahneledi.

Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, program sonrasında emeği geçen sanatçılara çiçek ve plaket takdim etti.

12-12-201712-12-201712-12-201712-12-201712-12-201712-12-201712-12-201712-12-201712-12-201712-12-201712-12-201712-12-201712-12-2017 

 

 

Kadı Burhanettin Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı No 17 SİVAS / Merkez - Tel 0346 280 58 00 0346 280 59 00 / Belgegeçer 0346 280 59 48

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.