SİVAS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MEB tarafından başlatılan ve 6 Şubat itibariyle 5 milyon öğrencinin faydalanacağı ücretsiz yemek uygulaması için hazırlıklar tamamlandı. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Millî Eğitim Müdürümüz Ergüven Aslan, uygulamanın detaylarını paylaştı.

MEB tarafından başlatılan ve 6 Şubat itibariyle 5 milyon öğrencinin faydalanacağı ücretsiz yemek uygulaması için hazırlıklar tamamlandı. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Millî Eğitim Müdürümüz Ergüven Aslan, uygulamanın detaylarını paylaştı.

Millî Eğitim Müdürümüz Ergüven Aslan, Millî Eğitim Bakanlığınca başlatılan ve 6 Şubat itibariyle 5 milyon öğrencinin faydalanacağı ücretsiz yemek uygulaması ile ilgili Sultan Şehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Şube Müdürümüz Resul Çatal, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ramazan Baker ve Sultan Şehir MTAL Müdürü Salih Delice de katıldı.

2022-2023 Eğitim-Öğretim yılının ikinci dönemi için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, uygulamanın detayları hakkında bilgi veren Aslan, "Bakanlığımız eğitim-öğretim yılının başında 1,5 milyon olan ücretsiz yemekten faydalanan öğrenci sayısını, önce 1.8 milyona çıkarmış, eğitim-öğretim yılının ikinci yarısından itibaren ise bu sayıyı 5 milyona çıkarmak için başlatılan çalışmalar tamamlanmıştır. Bu çalışmalar neticesinde eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması konusunda somut bir adım daha atılmış olacaktır.

Ücretsiz öğle yemeği hizmeti sunarken; öğrencilerin eğitim alırken kazanç elde etmelerine katkı sağlamak, nitelikli iş gücü ve eğitim temelli üretim altyapısı oluşturmak ve okullarımızın döner sermaye kazançlarına destek olmak da amaçlanmıştır. Bu kapsamda öğrenciye sunulacak ücretsiz yemeğin bir kısmı, bünyesinde yiyecek içecek hizmetleri alanı olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimiz tarafından hazırlanacaktır." dedi.

YEMEK/BESLENME HAZIRLAMA VE DAĞITIMI KILAVUZU HAZIRLANDI

Ücretsiz yemek uygulamasının tüm detaylarıyla eksiksiz bir şekilde yürütülmesi için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu hazırladığını da belirten Aslan,  Kılavuzda, okullarda beslenme hizmeti süreçlerinin detaylarıyla yer aldığını vurguladı.

Aslan; "Bu süreçler, menü yönetimi, denetim süreçleri (gıda güvenliği ve hijyen uygulamaları), tedarik ve depolama, üretim (hazırlama ve pişirme), yemeğin/beslenmenin dağıtılması ve servis sonrası işlemler olmak üzere altı aşamadan oluşacak. Kılavuz, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığının bu konudaki mevcut mevzuat ve çalışmaları referans alınarak oluşturuldu.

Günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanabilmesi için çocukların tüketmeleri gereken besinlerin iyi kalitede ve yeterli miktarlarda olmasına dikkat edilecek. Beslenme hizmetleri kapsamında sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menüler planlanacak. Çocukların ihtiyaç duyacakları besin içeriklerinin karşılanması, bunun yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandıracak eğitimlerin verilmesi de sağlanacak." ifadelerini kullandı.

OKULLARA DİYETİSYEN DESTEĞİ

Beslenme hazırlanırken Sağlık Bakanlığının ilgili programları gereğince az tuz tüketimine dikkat edileceğini belirten Aslan, tatlılarda ise hiçbir şekilde yapay tatlandırıcı kullanılmayacağını belirtti.

Aslan, menülerde sağlıklı beslenme için bulunması gereken besin ve besin gruplarının sırasıyla; süt ve ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu, ekmek ve tahıllar grubu, sebze ve meyveler grubu olacağını ifade etti.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okul öncesi eğitim kurumları için dengeli beslenme ilkelerine uygun örnek menüler hazırlanarak illere gönderildiğini belirten Aslan, kendi menülerini yapacak okulların halk sağlığı merkezlerinden diyetisyen desteği alacağını da vurguladı.

YEMEK ALACAK ÖĞRENCİLERİN VELİLERİNDEN İZİN ALINACAK

Okullarda sürecin planlanması, hazırlanması ve uygulanması aşamasında temizlik ve hijyene dikkat edileceğini ve ücretsiz beslenme desteği verilecek olan öğrencilerin velilerinden izin belgeleri alınacağını belirten Aslan, öğrencinin beslenmeye bağlı herhangi bir alerjisi veya hassasiyetinin olup olmadığı konusunda velilerden yazılı beyan alınacağını vurguladı.

Aslan; "Yemek menülerinin belirlenmesinde özel durumu olan öğrencilerin beslenme programlarına uygun hareket edilecek. Beslenme hazırlanması ve sunumunda, Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nda belirtilen hususlara titizlikle uyulacak." dedi.

Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'na ulaşmak için tıklayınız.

03-02-2023

 

Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı No 23 SİVAS / Merkez - Tel 0346 280 58 00 0346 280 59 00 / Belgegeçer 0346 280 59 48

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.