SİVAS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“Kore-Türkiye Tarihi İlişkileri Sempozyumu” Sivas’ta gerçekleştirildi.

“Kore-Türkiye Tarihi İlişkileri Sempozyumu” Sivas’ta gerçekleştirildi.

“Kore-Türkiye Tarihi İlişkileri Sempozyumu” Sivas’ta gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği işbirliğiyle Sivas Sultanşehir Uygulama Oteli konferans salonunda düzenlenen sempozyuma, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Jijoon Kim, Kore Cumhuriyeti Kültür Merkezi Müdürü Dongwoo Cho, Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, Milli Eğitim Şube Müdürümüz Abdullah Arslan ve ilimizde görevli tarih öğretmenleri katıldı.

İki ülke milli marşlarının okunması ile başlayan sempozyumun açış konuşmasını Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy gerçekleştirdi. Türkiye ile Kore arasında geçmişten gelen sağlam bir bağ bulunduğunu belirten Altınsoy, Kore Savaşı ile başlayan ilişkilerin, devam ettiğini söyledi.

Altınsoy, şu ifadeleri kullandı:

Osmanlı Devleti gibi yedi cihana hükmetmiş bir devlet geleneğini devam ettiren bizler, küreselleşen dünyada tarihte olduğu gibi bugün de yalnız kendi ülkemizi değil, komşu ülkeleri hatta okyanus ötesi ülkeleri dahi iyi tanımalı ve öğrencilerimize tanıtmalıyız. Hele de Güney Kore gibi tarih boyu gönül ilişkilerini devam ettirdiğimiz ülkelere karşı asla kayıtsız kalamayız, kalmamalıyız.

Dost ve kardeş Güney Kore ile Kore Savaşı ile başlayan ilişkilerimiz devam etmektedir. Kore Savaşı’nda biz en fazla askerle katılan 4’üncü, en fazla şehit veren 3’üncü ülkeyiz. Biz bu savaşa 21 bin askerle katılmış, 9 bin 966 tane de şehit vermişiz. O şehitlerimizin 462’si halen Güney Kore’deki Birleşmiş Milletler Kore Anıtsal Mezarlığı’nda yatmaktadır.

Ben Güney Kore’de şehit düşen atalarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Kore savaşına katılan Türk Tugayı diğerlerinden daha farklı davranmış, oradaki insanlarla daha yakın ilişkiler kurmuş, hatta orada Koreli çocukların eğitimi için bir okul açmışlardır. Ülkemizin bu onurlu ve yardımsever davranışı Kore halkı tarafından günümüzde dahi hatırlanmakta ve Kore Halkı, Türk halkını kan kardeş olarak nitelendirmektedir.

O yıllardan günümüze kalan Astsubay Süleyman ve Koreli yetim kızın hikâyesi ise üzerinden yıllar geçmiş olsa dahi hafızalarda canlılığını korumaktadır. Gazi Astsubay Süleyman Dilbirliği, cephe gerisinde ölmek üzereyken bulduğu minik bir kızı, Türk Tugayı’na götürüp sahip çıkmıştır.  Ayla adını verdiği bu kıza Türkçeyi öğreten Süleyman Astsubay, Savaş ortamında bu minik kızla bir baba gib gibi ilgilenir. Eve dönme vakti gelince de onu Tugay’da açılan yetimhaneye teslim eder. Ayla, gerçek adıyla Kim Eunja, aradan 60 yıl geçtikten sonra manevi babasını bulmak üzere Türkiye’ye gelir. Güney Kore İstanbul Konsolosluğu üzerinden Süleyman Astsubay´ı bulur ve o günler için manevi babasına teşekkür eder.  Bu duygu yüklü olay Mehmetçiğin ülkesinden 8 bin kilometre uzağa barış ve aile sıcaklığı taşıdığının timsali olmuştur.

Türkiye ateşkes sağlandıktan sonra Kore’de cephe gerisinde sahip çıktığı yetimleri kaderlerine terk etmez ve bazıları tahsil için Türkiye’ye getirilir. Hatta bir kısmı Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi başta olmak üzere kaliteli üniversitelere burslu olarak yerleştirilir. Bu öğrencilerden bazıları ülkelerine döndüğünde çok iyi makamlara gelir. Tüm bu yaşananlar bugün olduğu gibi geçmişte de milletimizin gittiği her iklime bir kardeşlik, barış, muhabbet götürdüğünün göstergesidir.

Kore-Türkiye Tarihi İlişkileri Sempozyumu, aralarında Sivas’ın da bulunduğu Ankara, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’da icra edilmektedir. Böylesi önemli bir sempozyum için ilimizin seçilmiş olması bizim açımızdan büyük bir şanstır. Ben bu bakımdan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“KORE-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMEK VE EĞİTİME KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Jijoon Kim ise konuşmasında Kore ve Türkiye ilişkilerini daha da geliştirmek ve eğitime katkı sağlamak için Türk öğretmenlere Kore’yi tanıtma etkinliği düzenlemek istediklerini söyledi.

“Bugün sizlere bahsettiğimiz iki ülkenin yakın ilişkileri hakkındaki bilgilerin yeni bir tohum olmasını ve Türk gençlerine iyi bir meyve olarak ulaşmasını diliyorum” dilen Kim, şu ifadeleri kullandı:

“Geçmişten bu yana, Kore-Türkiye birbirlerine dil ve kültür bağı ile bağlıdır. Özellikle 1950 Kore Savaşı sırasında Kore, Türkiye’nin büyük yardımlarıyla Komünist işgalinden kurtuldu ve bugünün güçlü Kore’si haline geldi. O yıllardaki yardım için Kore Cumhuriyeti Devleti ve halkı adına Türkiye’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün, Kore’nin dünyanın en iyi 12. Ekonomisi haline gelmesinin en büyük sebeplerinden biri, geçmişte yaşanılan zor dönemlere rağmen eğitime önem verilmesidir. Bu yüzden Kore’de öğretmenlere verilen değer, diğer ülkelere göre daha fazladır ve her yıl 15 Mayıs’ta Öğretmenler Günü kutlanmaktadır.

Kore ve Türkiye ilişkilerini daha da geliştirmek ve eğitime katkı sağlamak için Türk öğretmenlere Kore’yi tanıtma etkinliği düzenlemek istedik. Kore vatandaşları, Tarih, Coğrafya ders kitapları sayesinde Türkiye’nin Hitit, Turuva Medeniyeti, Osmanlı, Kore Savaşı’nı öğrenmekte ve kültürlerini yerinde görebilmek için her yıl üç yüz bin kişi Türkiye’yi ziyaret etmektedir. Fakat Türkler, Kore’yi kardeş ülke olarak görmelerine rağmen, iki ülkenin geçmişte ve şimdilerde ne kadar yakın olduklarını bilmemektedirler.

Öğrencilerin, siz öğretmenlerden öğrendikleri, bir öğrencinin geleceğini iyi ya da kötü şekilde etkileyebilir. Bugün sizlere bahsettiğimiz iki ülkenin yakın ilişkileri hakkındaki bilgilerin yeni bir tohum olmasını ve Türk gençlerine iyi bir meyve olarak ulaşmasını diliyorum. Öğretmenlerimizin Türk öğrencilere geniş bir dünyanın kapısını açmalarında bugünkü sempozyumun katkı sağlamasını temenni ediyorum.”

Konuşmaların ardından, “Kore-Türkiye Tarihi İlişkileri” konulu kısa film gösterime sunuldu. Daha sonra ise Kore Cumhuriyeti Kültür Merkezi Müdürü Dongwoo Cho, Kore tarihi, Kore Savaşı sonrasında yaşanan gelişmeler, eğitim ve teknoloji çalışmaları, sosyal ve siyasal reformlar hakkında sunum yaptı. Kore’nin kısa sürede toparlanarak Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almayı başardığını belirten Cho, bu gelişmenin en önemli unsurunun eğitime verilen önem olduğunu söyledi.

 

Cho, sunumun ardından, tarih öğretmenlerinin sorularını yanıtladı. Sempozyum sonrasında Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Jijoon Kim ve Kore Cumhuriyeti Kültür Merkezi Müdürü Dongwoo Cho’ya, Sivas el sanatlarından oluşan hediyeleri takdim etti. Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Jijoon Kim ise Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy’a hediye takdim etti.

27-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-201627-09-2016

Kadı Burhanettin Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı No 17 SİVAS / Merkez - Tel 0346 280 58 00 0346 280 59 00 / Belgegeçer 0346 280 59 48

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.