Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aydoğan Sivas’ta, “Kültür Temelli Eğitim” konulu konferans verdi.
940
17:39
20.12.2017

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aydoğan Sivas’ta, “Kültür Temelli Eğitim” konulu konferans verdi. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün başlattığı “Önce Biz Okuyoruz” projesi kapsamında, Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, müdür yardımcılarımız, şube müdürlerimiz, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Konferansın açış konuşmasını Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy gerçekleştirdi. Altınsoy, “Önce Biz Okuyoruz” projesinin anlam ve önemine değindi. Projeye bazı olumsuz eleştirilerin dile getirildiğini belirten Altınsoy, öznesinde kitap ve okumak olan bir projenin eleştiriliyor olmasının üzüntü verici olduğunu belirtti.

Altınsoy, şu ifadeleri kullandı:

“Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak “Önce Biz Okuyoruz” sloganı ile başlattığımız kitap okuma projemizin ilk yazar-okur buluşmasını sizlerle birlikte gerçekleştiriyoruz. Hepinizin bildiği gibi 21. Yüzyıl “bilgi” çağıdır ve bilgi en büyük güçtür. Hele de televizyonların, akıllı telefonların insanı haber, film, şov bombardımanına tuttuğu; bilişim çağının en büyük zaman hırsızı internetin çok yaygınlaştığı günümüzde okuyabilmek, sanatların en zoru, fakat en güzelidir. Bu zorluğun üstesinden gelerek nitelikli okumalar yapmak düşünceyi olgunlaştırır, beyni hantallıktan kurtarır, insanı, toplumu, hayatı anlama ve yorumlamaya yardımcı olur.  Bizler de bu gerçekten hareketle eğitimciler olarak ne yapabiliriz?  Sorusunu sorduk ve hem öğrencilerimize hem de çevremizdekilere örnek olmak maksadı ile “Önce Biz Okuyoruz” projesini hayata geçirmeye karar verdik.

Bu projeyi hayata geçirmemizde tarihin bize yüklediği sorumluklar da etkili oldu.  Çünkü şanlı Tarihimize baktığımızda gecelerini okumayla geçiren İbni Sina’yı, ömrünün tamamını evlendiği gece ve babasının öldüğü gece hariç, geceleri okumaya ayıran İbni Rüşt’ü, günde 7-8 saat okuyan Yavuz Sultan Selim’i, 5 bine yakın kitabını vakfeden Fatih Sultan Mehmet’i görmekteyiz. Öyleyse bizler de bugünden tezi yok her gün belli bir vaktimizi okumaya ayırmalıyız.

Şunu da belirtelim ki toplumun öncüleri olan öğretmenlerimiz fırsat buldukları her vakit okumaya özen göstermektedirler. Fakat bizim bu projedeki gayemiz ortak hareket ederek ayda en az bir kitabı birlikte bitirmek ve öğrencilerimize “önce biz okuyoruz, sizleri de okumaya davet ediyoruz” mesajını vermektir. 

Yakından takip ettiğiniz gibi bizler Onlar da Buradaydı, Sivas Yazarlarıyla Buluşuyor, Yaşayan Halk Edebiyatı, Atasözü ve Deyim Avcıları, Rehberim Öğretmenim, Liseler Arası Genel Kültür ve Bilgi Yarışması gibi pek çok projeyi hayata geçirdik. Fakat bu projeler ekseriyetle öğrencilere yönelik projelerdi. Önce biz okuyoruz projesi ise şehrimizde Belki de ilk defa doğrudan öğretmenlere yönelik yapılan bir proje oldu. Fakat öznesinde kitap olan, okuma olan bir projenin eleştirilmesi hele de bu eleştiriyi ömrünü okumaya, öğrenmeye ve öğretmeye adamış eğitimcilerin yapması bizi ziyadesi ile üzdü. Oysa projemiz tamamen gönüllülük esasına göre oluşturuldu. Hatta biz okullarımıza gönderdiğimiz proje detayı yazısında ve proje basın açıklamasında önce biz okuyoruz projesi için okunacak kitapları müdürlüğümüzün internet sitesinden yine öğretmenlerin kendilerinin seçeceğini belirtmiştik. Yapılan eleştiriler elbette bu projeye gölge düşürmedi. Pek çok okulda ayın kitabının okunduğunu, öğretmenler odasında mütalaa edildiğini de bilmek, bizzat görmek bizleri sevindirdi. Biz inandığımız yolda hız kesmeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu ay da öğretmenlerimize 25 Aralıktan itibaren www.sivasarge.meb.gov.tr adresinden 10-15 adetlik bir kitap listesi sunacağız ve en çok oy alan kitabı ocak ayı boyunca hep birlikte okuyacağız. Ben projede emeği geçen herkese ve özellikle Kültür Temelli Eğitim kitabını birinci ağızdan değerlendirmek için programımıza katılan yazarımız İsmail Aydoğan’a teşekkür ediyorum” dedi.

“KÜLTÜR TEMELLİ EĞİTİME İHTİYAÇ VAR”

Altınsoy’un konuşmasının ardından Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aydoğan, “Kültür Temelli Eğitim” konulu konferans verdi.

Aydoğan, “Biz edebiyattan kaybettik, edebiyatla kazanacağız. Tarih algısından kaybettik, tarih algısıyla kazanacağız. Türkiye, derhal matematik sevdasından vazgeçmeli, edebiyat, tarih, sosyal bilimler sevdasına tutulmalıdır. Matematik önemsizdir demiyorum, birinci olmamalıdır. Önce kafalar, zihin haritalarımız iyileşecek, sonra başarılar olacak. Zihin haritaları kötüyse başarılı olmanın bir anlamı yok.” İfadelerini kullandı.

Eğitimin paradigması üzerine de değerlendirmelerde bulunan Aydoğan; “Paradigma=Kültür=İklim, örneğin iklim kış ise, herhangi biri bugün kısa kollu giymek istiyorum diyemez. Çünkü kış iklimine göre giyinmek doğal bir haldir. Bu metafordan hareketle genel devlet paradigması neyse, ekonomi, ticaret, insan, ev ve benzerleri bu paradigmaya göre biçimlenir. Doğal olarak eğitimin paradigmasını belirleyen, içinde bulunduğu devletin sahip olduğu paradigmadır. Paradigmalar, pozitivist, post-pozitivist gibi kategorileştirilse de genel olarak, batı ve doğu paradigması olarak ayrım yapmak anlamayı kolaylaştırmaktadır. Batı paradigması rasyonel, pozitivist ve etnosantrik merkezli; Doğu’nun paradigmasının ise ruh, duygu ve kültür merkezli olduğu bilinen bir gerçektir. Doğu paradigması=Kültür Temelli Eğitim.” İfadelerini kullandı.

 

Aydoğan, konferansın sonunda okul müdürlerinin sorularını cevapladı. Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Altınsoy, program sonunda Aydoğan’a Sivas hatırası duvar saati hediye etti.

20-12-201720-12-201720-12-201720-12-201720-12-201720-12-201720-12-201720-12-201720-12-2017

Yayın Tarihi: 20.12.2017